Allt du behöver veta om elbilsladdning
Elbilar blir allt populärare. Men hur lätt är det egentligt att ladda en elbil? Här ger vi dig svar på några vanliga frågor.
Vilka alternativ finns utöver laddbox hemma?
– Offentliga laddstolpar finns vid matställen, bensinmackar, gallerior och vid speciella laddgator i storstäderna. Tiden för laddning kan variera beroende på effekten laddstationen kan leverera och vad bilen kan ta emot. Normalt ligger en snabbladdning på cirka 30 minuter när man laddar upp till 80 procent.
Går det att ladda flera elbilar samtidigt på samma laddbox hemma?
– Absolut, det finns vissa laddboxleverantörer som säljer laddbox med två uttag. Däremot är inte behovet särskilt stort ännu eftersom de allra flesta inte äger två laddbara bilar ännu. Dessutom finns ofta inte behov av att ladda varje natt tack vare att räckvidden på elbilarna blivit längre. Så det gör att man kan dela upp nattladdningen på olika dagar för sina bilar.
Det går inte att göra fel. Oavsett hur mycket effekt det finns i laddstationen är det bilen som avgör hur mycket effekt som kan tas emot.
Är det säkert att ladda elbil?
– Det är säkert att ladda elbil. När man installerar en laddbox hemma är det viktigt att installationen görs av en behörig elinstallatör som också kontrollerar husets elsystem. Elsäkerhetsverket avråder helt från laddning av elbilar i vanligt eluttag, det ska endast ske i nödfall. Laddning av elbil sker under lång tid och hög belastning vilket inte elsystemet i huset är anpassat för.
Vilka tips finns för bostadsrättsföreningar som vill ha laddstolpar?
– Det är en god investering inför framtiden att installera laddstolpar och jag skulle rekommendera att sätta igång så fort som möjligt. Nu kan man dessutom söka bidrag hos Naturvårdsverket för att installera laddstolpar. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen har beslutat om och bidraget finns för flera målgrupper, för privatpersoner men också för företag, bolag, kommuner, landsting och stiftelser samt till bostadsrättföreningar och samfälligheter. Information och om hur man ansöker finns på Naturvårdsverkets hemsida.
Hur ser infrastrukturen ut för laddbara elbilar?
– Utbudet av laddstolpar ökar hela tiden. Även för förare på långresa har det etablerats fler laddmöjligheter men det är absolut inte perfekt, det behövs fler laddstationer. En del i detta är IONITY, ett Joint Venture mellan ledande biltillverkare, där ibland Volkswagen-koncernen, som har målet att bygga upp ett ordentligt nätverk av inledningsvis 400 snabbladdningsstationer både i Sverige och i Europa.
Oftast är det flera olika laddkablar med olika effekt vid en snabbladdningsstation. Finns det risk att jag tar fel laddsladd till bilen?
– Nej, det går inte att göra fel. Oavsett hur mycket effekt det finns i laddstationen är det bilen som avgör hur mycket effekt som kan tas emot. När det gäller uttag och kablar finns en EU-standard för både normalladdning och snabbladdning. CCS (Combined Charging System) har ett Typ 2-uttag för normalladdning med växelström, men har också ett särskilt uttag för snabbladdning med likström. Bilen kan alltså med denna typ av kontakt både snabb- och normalladdas i samma uttag på bilen.