Laddning och räckvidd

Hur långt kommer jag?

Sanningen är att du själv kan påverka hur länge ditt batteri ska hålla genom att ändra ditt körsätt.

En karta med flera laddstationer utmärkta.

Vilken räckvidd en elbil har och hur lång du kan köra beror på batteriets storlek. ID. -familjen är en ny generation elbilar som du kan köra längre med på en enda laddning. Detta är en förutsättning för att elbilen ska vara ett riktigt alternativ för de flesta människor.

Räckvidd med ID.familjen

Alla elbilar i ID.-familjen erbjuder bra räckvidd, så oavsett om du pendlar, gör kortare utflykter eller långresor kan du byta till en elbil.

Läs mer om ID.3

Läs mer om ID.4

Läs mer om ID.4 GTX

Läs mer om ID.5

Läs mer om ID.5 GTX

Läs mer om ID.7

Läs mer om ID. BuzzÖppnar nytt fönster/tab

Beräkna räckvidd hos våra ID.-bilar

Vi har tagit fram en kalkylator som hjälper dig att beräkna och få en uppskattning kring räckvidden för våra olika ID.-bilar. Med hjälp av den kan du se hur räckvidden påverkas av exempelvis temperatur, fälgar, stads- eller landsvägskörning.

Beräkna räckvidd

Få räckvidden att räcka längre med enkla knep

Det finns en del andra faktorer som påverkar räckvidden på din elbil, som exempelvis din körstil både på motorvägen och i staden. För att få energin att räcka längre kan du tänka på hur du kör och hur du förbereder dig inför resan:

  • Kör välplanerat och balanserat. Då kommer du längre, både på motorväg och inne i stan. När du kör någon av våra ID.-bilar så påminner bilen dig om när du bör köra lite mer sparsamt.
  • Värm upp bilen före start på vintern – och kyl ner den före start på sommaren. Gör du det under tiden som bilen laddas så tas energin från elnätet istället för från batteriet. Då får du en behaglig temperatur i bilen utan att påverka batteriets laddningsgrad.
  • Vi rekommenderar att du undviker att ladda din elbil fullt varje dag, då mår batteriet som bäst.

 

Räckviddsjämförelse mellan två ID.3 med olika batteristorlekar.

Hur mäts räckvidden?

Sedan september 2018 måste räckvidden för alla elfordon anges enligt WLTP-standarden. WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure och är ett världsomspännande harmonierat testprogram som är obligatoriskt för alla tillverkare och möjliggör jämförelse mellan olika elfordon.

Enligt WLTP baseras räckvidden på ett genomsnittligt värde från olika delcykler som stad, landsväg och motorväg. Däremot tar det inte hänsyn till andra faktorer som luftkonditioner och uppvärmning. I praktiken kan räckvidden alltså skilja sig från WLTP-värdena. Därför väljer vi att ange "upp till" innan WLTP-värdet, t.ex. "upp till 50 mil". Det är också möjligt att utfallet vid stadskörning är ännu mer fördelaktigt än WLTP-värdet tack vare den högeffektiva elmotorn och bromskraftåtervinningen. När du bromsar återvinns nämligen energin till batteriet.

Kör du redan en elbil eller vill du gärna ha en? Jättebra! Nu vet du att räckvidden på elbilar faktiskt är längre än vad du kanske trodde. Oavsett om det gäller korta eller långa avstånd, i arbetet eller privat, kan du ha samma flexibilitet som med en traditionell bensin- eller dieselbil genom att välja en modell med den batteristorlek som passar din livsstil. Dessutom är det enkelt att ladda din elbil oavsett om du vill göra det i hemmet, på stan eller längs vägen.

Slingrande väh med skog runt om

Våra helt elektriska bilar

ID.4 kör på enlandsväg genom skogsmiljö

ID.4
Det enklaste valet. 

Världspremiär för nya Volkswagen ID.3

Nya Volkswagen ID.3

Elsuvcoupén ID.5

Våra helt elektriska bilar

Du kanske också är intresserad av:

Så laddar du din elbil

ID.3 och Volkswagen laddbox

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

Hemmaladdning utanför garage

Mer - Laddbox för hemmet

Du kanske också är intresserad av: