Röd Volkswagen ID.4 i vintermiljö
Tips

7 saker att tänka på vid köp av begagnad elbil

Tycker du att nya elbilar är dyra? Då kan en begagnad elbil till rätt pris passa dig perfekt. Men vilka risker – och fördelar – finns det? Hur är det med andrahandsvärdet, batteriets livslängd, körda mil, garantier och elbilens allmänna kvalitet? Vi kollade med begbilexperten Jirar Jenee på Din Bil och fick hans sju tips inför köp av begagnad elbil.

Elbilarna har funnits med länge nu. Nya modellgenerationer har kommit, digitala uppgraderingar har gjorts och både bilister och samhälle har vant sig vid den eldrivna fordonsparken. Ändå känner vissa en oro inför att köpa en begagnad elbil.

Jirar Jenee är inköpschef av begagnade bilar hos Din Bil och har full förståelse för den oron – det kan kännas som en ny värld. Men fördelarna är många:

– Lägre inköpspris, minskat koldioxidavtryck eftersom du återanvänder en befintlig bil och mindre avskrivning eftersom nybilsavskrivningen redan inträffat.

Han menar dessutom att ett köp av en begagnad elbil inte skiljer sig speciellt mycket från köp av en begagnad bensin- eller dieselbil.

– I grund och botten så ska man som köpare alltid kontrollera en begagnad bil på ungefär samma sätt, oavsett om det är en elbil eller en fossildriven bil.

Han nämner antalet tidigare ägare, hur många nycklar som medföljer, eventuella skador, stenskott på vindrutan, servicehistorik och hur just den modellen klarat sig i krocktesten hos Euro NCAP – där alla Volkswagens modeller för övrigt har fått högsta betyget fem stjärnor.

– En elbil har ju inte lika många rörliga delar, men det är ändå en hel del komponenter som är viktiga att kontrollera, säger han.

Volkswagens ID.3 på verkstadsbesök

Här listar Jirar Jenee sju viktiga saker att kolla upp när du ska köpa en begagnad elbil:

1.      Service
Korrekt utförd service är lika viktigt på en elbil trots att bilen inte har samma behov och intervall som en fossildriven bil. Serviceintervallen bör alltid följas för att bilen skall ha fulla garantier när bilen servas hos märkesverkstaden. Där får bilen också den senaste mjukvaran, viktigt för förbättrad effektivitet samt nya funktioner. Dessa nya uppdateringar görs kontinuerligt för att säkerställa att bilen fungerar så bra som möjligt – så korrekt utförd service är ett bra tecken för en begagnad elbil.

2.      Batteriets skick    
Batteriet på en elbil bör alltid kontrolleras för att säkerställa att batteriet är i gott skick. Detta är helt enkelt en hälsokoll som går under namnet State of health (SoH) och mäts vanligtvis i procent. Här får du en tydlig indikation på att tidigare ägare har skött och laddat batteriet enligt de rekommendationerna som finns – en låg SoH-procent betyder att batteriet tappat i kapacitet, en hög procent betyder att batteriets hälsa är god. Och det finns undersökningar som visar att för vissa begagnade bilmodeller är oddsen goda att batterihälsan är utmärkt – i test av elbilsbatterier hos den tyska besiktningskedjan Dekra hade exempelvis en ID.3 från 2021, med 4 000 mil på mätaren, 100 procent kvar av batteriets ursprungliga kapacitet.

3.      Batteriets räckvidd
När du köper en begagnad elbil är det absolut värt att tänka på batteristorleken. Den påverkar förstås priset och det är bra att välja den storlek som passar din tillvaro bäst. Kör du mest kortare sträckor lönar det sig att välja en elbil med mindre batteri. För den som till exempel kör mellan 5-10 mil om dagen räcker oftast ett batteripaket som har räckvidd på 300 km. Bor du i de norra delarna av landet kan ett större batteripaket vara att föredra då det kalla klimat påverkar räckvidden negativt.

4.      Längden på batteriets garanti 
Batterigarantin är väldigt viktig att ha full koll på – annars kan det bli en dyr historia vid eventuella problem. Ett batteri kan inte lagas på samma sätt som på en bensin- eller dieseldriven bil där man oftast kan byta ut specifika delar. Det ska dock tilläggas att ett väl underhållet och korrekt laddat batteri på en modern elbil kommer att fungera utan några större bekymmer och hålla längre än resten av bilen! De flesta biltillverkare har satt garantitiden på ett elbilsbatteri till 8 år eller max 16 000 mil – vilket innebär att tillverkaren garanterar att kapaciteten på batteriet inte understiger 70 procent inom åtta år eller upp till 16 000 mil, så länge som bilen använts på ett korrekt sätt.

Gul laddkabel till elbil

5.      Laddkablar
Säkerställ vilka kablar som ingår, annars riskerar det att bli en tråkig och rätt dyr kostnad i efterhand. Oftast ingår en Typ 2-kabel. För nyare bilar som kan snabbladdas (CCS) så sitter alltid den kabeln fastmonterad på laddstationen där du väljer att ladda.

6.      Laddbox
När du ska köpa elbil, vare sig det är en ny eller begagnad, så är en laddbox på hemmaplan välinvesterade pengar. Det blir både billigare och enklare att alltid ha en bil med hög laddningsnivå. Och ur säkerhetssynpunkt är det att föredra då en box kan hantera höga belastningar och minimera risken för överhettning eller brand. Hemmaladdning är nästan alltid billigare än när du behöver använda publika laddstationer – dessutom kan du enkelt välja att ladda när elen är som billigast, om du har timprisavtal.

7.      Däck
Däcken är alltid en viktig del att kontrollera på en begagnad bil – men det är extra viktigt för elbilar som är extra tunga på grund av batteripaketet. Säkerställ alltid att däcken håller sig inom lagens ramar för vad som är godkänt, och var uppmärksam på att elbilar kan ha olika dimensioner fram och bak beroende på modell och storlek på fälgarna. Den dagen du själv ska byta däck så ska du försöka välja A- eller B-klassade däck för ett så lågt rullmotstånd som möjligt. En elbil är väldigt tyst så kan det vara bra att även välja ett däck som har ett decibelvärde kring 68-71 vilket ger en tystare körning.

Det finns förstås fler saker att tänka på vid köp av en begagnad elbil, precis som för alla köp av begagnade varor, men Jirar Jenee anser att om du har koll på dessa sju så är oddsen goda för att du gör ett bra köp.

– Det är ju både en ekonomisk och miljömässig fördel att välja en elbil idag. Du bidrar till omställningen av en mer hållbar transportsektor och minskar ditt personliga klimatavtryck.

Dessutom visar du att du tar ansvar för miljön och inspirerar andra att göra samma val, säger han.

Med vilken begagnad elbil ökar chanserna att de här sju punkterna är uppfyllda?
– Väljer du en elbil från Volkswagenkoncernen så får du idag en bil med den senaste tekniken och en bil utrustad med de absolut senaste säkerhetsfunktionerna. En begagnad elbil från Volkswagen är också ett ekonomiskt smart, miljövänligt och framtidssäkert val då bilarna har låga driftskostnader, hög komfort och teknik som hela tiden förbättras ihop med en infrastruktur som kontinuerligt underlättar möjligheten att ladda. Dessutom har Volkswagen att väl utbyggt servicenätverk över hela Sverige, vilket innebär att du kan känna dig trygg i din begagnade elbil var du än befinner dig.

Volkswagens ID.-Familj parkerade bredvid varandra

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Batterisuccé för ID.3 i tufft test

I elbilstäta Enskede:
”Titta pappa – en systerbil!”

Nio tips för bättre räckvidd
under vintern

Bläddra vidare i VW eMagasin