Röd ID.7 Tourer i vinterlandskap

Elbil till fjällen – 8 tips för en smidig resa

Sugen på att ta elbilen till fjällen i vinter men orolig över att köra långt under den kallaste årstiden? Här kommer åtta tips som gör din elbilsresa trygg och smidig.

Text: Tora Dahlström

1. Planera mera
Vi kan nog slå fast att du inte kommer vara ensam på vägarna vare sig under sportlovet eller påsklovet, därför är noggrann planering A och O när du ska ut på långkörning med elbilen vintertid. Kolla i förväg upp snabbladdningsstationer längs resvägen och försök att tajma laddningen med lunch-, fika- och toapauser. Volkswagens ID.-familj har, som de flesta elbilar, ett integrerat navigationssystem som hjälper dig att hitta laddstationer utmed din planerade rutt. Och har du möjlighet, kliv upp ett par timmar tidigare så du prickar in stoppen när det är mindre kö – både till toan och till laddningen. När du ändå håller på och planerar – kan/vill/gillar du att köra på natten? Det kan vara den optimala restiden, tomt både på vägarna och vid laddstationerna. Men det hänger naturligtvis på att en nattlig resa passar dig och din möjliga ”co-driver” – det är livsfarligt att köra trött!

I Volkswagen-appen kan du i realtid få information om tillgängligheten av laddstationer och vilka som ingår i Volkswagens laddningsnätverk We Charge.

2. Ladda smart
Se till att din elbil är fulladdad när du ger dig ut. Laddar du i lugn och ro natten före avfärd kan du känna dig trygg med att du både har tillräckligt med batteri och att du sannolikt har nyttjat den billigaste elen (om du har timprisavtal). Under de snabbare laddstoppen längs vägen räcker det att ladda till 80 procent av batteriets kapacitet, både för att laddningen går som fortast upp dit och för att det minskar belastningen på batteriet. Visst, det här kräver några fler kortare stopp men är ändå det mest tidseffektiva vid längre körningar. Hellre fler korta än få långa.

röd VW ID.7 tourer i vinterlandskap

3. Förvärm först
ID.-modellerna* ger dig möjlighet att förvärma bilens batteri, antingen när du fortfarande är ansluten till laddaren hemma eller medan du kör. Särskilt när det är kallt ute är förvärmning av batteriet extra viktigt. Ett förvärmt batteri gör laddningen längs vägen effektivare och snabbare. Ett bonustips är att boka ett varmgarage på din slutdestination. En kall elbil drar mer energi och har därmed lägre räckvidd. Dessutom, ju mindre bilen utsätts för extrema temperaturer som bitande kyla desto mindre slitage på batteriet.

* Funktionen är standard i ID.3 från och med årsmodell 2025, i uppgraderade ID.4 och Id.5 från och med december 2023 samt i alla versioner av ID.7 och ID.7 Tourer.

4. Pricka prognosen
Det säger kanske sig självt men väglaget är inte alltid på topp under vinterhalvåret. Ha koll på väderprognosen innan du åker och håll dig till större vägar med bra underhåll. Hårt väder är inte bara trafikfarligt, det kan också dra mer energi från bilen, särskilt under kalla vinterförhållanden. Skulle det ändå blåsa upp till snöstorm med olyckor och köer som följd, kan din ID.-bils navigationssystem ge dig förslag på alternativa vägar.

5. Håll hastigheten
Det tål att upprepas: ta det försiktigt på vintervägarna oavsett bil. Då minskar inte bara risken för olyckor, är det snö och is på vägen kan du också spara mycket energi genom att hålla en jämn fart och följa hastighetsbegränsningarna. Försök att undvika hårda inbromsningar och snabba accelerationer. Du kan också slå på bilens energisparläge, som automatiskt sänker effekten och värmen. Då sparar du energi och kan köra längre. 

Interiör i VW ID.7 Tourer, vinterlandskap syns utanför rutorna

6. Fundera om takboxen behövsDet är ju skönt att stuva undan skidor och pjäxor i en smidig takbok, men kör du elbil bör du ta dig en
extra funderare. En box på taket minskar bilens räckvidd och drar mer energi, och ännu fler laddstopp än de planerade kanske inte är så välkomna på en långresa. Om det går –försök att packa smart och undvik onödig last på taket. Men behöver du verkligen en takbox för de bångstyriga skidorna och stavarna så är det bra att inte fylla boxen för mycket. Packa alltid det tunga i bilens bagageutrymme!

7. Rusta rätt
Innan du ger dig i väg, se till att rusta både bilen och dig själv. Till exempel kan en kontroll av trycket i däcken vara en enkel men väsentlig insats. Med rätt däcktryck minskar du motståndet och ökar bilens räckvidd. En lärdom från snökaoset på E22 i början av 2024 då nästan tusen bilar satt fast, är att ett trygghetskit i bilen inte är fel. Se till att packa med en mindre snöskyffel, extra kläder, en varm filt, powerbank, ficklampa, varningstriangel, vatten och något ätbart om det värsta skulle hända.

I alla nya Volkswagen som beställs i dag ingår Trygghetsväskan. Den innehåller värmereflekterande nödfiltar, vägkarta över Sverige, isskrapa, vevradio med ficklampa, inbyggt uppladdningsbart batteri och USB-laddare för laddning av mobiltelefon.

8. Höj humöret
Det finns nog många som kan känna stress över att resa långt med bil, inte minst med yngre barn i baksätet. Men det finns små knep att ta till! Håll energin på topp (inte bara bilens) med snacks och dryck som alla gillar. Kanske en trevlig podd, en gemensam spellista och några bra billekar som bingo (hitta älgen) kan funka. En sätesskydd med förvaring för dem i baksätet är inte dumt där både telefon, läsplatta, papper, pennor och annat underhållande ryms. Och till sist, försöka att inte stressa. Njut av resan och de vackra vintervyerna.

två personer lastar in skidutrustning i bakluckan på en röd ID.7 Tourer

TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Vit Volkswagen ID.4 GTX i vinterlandskap parkerad framför ett hus

12 sätt att spara energi – för både hus och bil

Vägen till fjälls med ID.4 GTX

ID.7 – kanske världens mysigaste värmestuga

Bläddra vidare i VW eMagasin