12 sätt att spara energi – för både hus och bil
Att snåla med energin är ju alltid en aktuell fråga, men allra mest under de kalla månaderna då elpriset skjuter i höjden. Här är 12 tips för smartare användning och lägre elkostnad.
Planera användningen av stora energikrävande apparater, som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin, till tider när efterfrågan är lägre, som sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Detta för att avlasta elnätet vid andra tider. För dig som har ett elavtal med timpris är det dessutom oftast billigare el under natten.
Ladda din elbil när nätet är mindre belastat, vanligtvis nattetid, för att hålla nere effektavgiften. Vissa elbolag har speciella tider då din effekt mäts. Ju mindre elektricitet som används samtidigt, desto lägre effektavgift. Kolla vad som gäller med ditt elbolag. För dig som har ett elavtal med timpris är det oftast billigare att ladda under natten. Dessutom innebär ju nattladdning att elnätet avlastas vi andra tider, vilket alltid är bra.
Undvik att ladda bilen till 100 procent om det inte är nödvändigt. Att ladda till cirka 80 procent räcker ofta för daglig körning och minskar dessutom belastningen på batteriet.
Om du behöver värma upp bilens kupé under vintern, gör det medan den är ansluten till laddaren. Det minskar energiförbrukningen under körning, vilket ökar räckvidden något.
Investera i en smart laddare som kan justera laddningseffekten beroende på elpriserna och energiförbrukningen i hemmet. Då kan du undvika hög toppbelastning och hålla nere effektavgiften.
Att sänka inomhustemperaturen bara en grad eller två minskar energianvändningen. Använd en termostat du kan ställa in själv för att styra värmen.
Byt ut gamla vitvaror mot moderna, energieffektiva modeller med lägre energiförbrukning.
Många moderna värmepumpar kan i dag ställas in för att sköta uppvärmningen när elpriset är som lägst. (För att kunna dra nytta av det lägre priset behöver du ha timprisavtal för elen.)
Stäng av apparater som står på standby genom att använda smarta strömbrytare eller timers.
LED-lampor använder betydligt mindre energi än traditionella glödlampor och har dessutom en längre livslängd.
Dra nytta av det naturliga ljuset dagtid för att minska behovet av elektrisk belysning. Känns självklart men lampor som lyser i onödan är en dold energitjuv.
Kontrollera isolering i väggar, fönster och dörrar för att minimera värmeläckage. Det kan både hjälpa till att hålla inomhustemperaturen uppe och minska energiförbrukningen.