En bil kommer lastad – med pyssel och hopp
När Bris anordnar stödhelger för barn som varit med om svåra saker packas bilen full av pysselgrejer och fika – men också stöd, hopp och gemenskap.
Papper i olika färger, ett par mjukisdjur, massor av kritor. Lådan blir snart full, när kuratorerna Juliette Eissa och Emma Eriksson förbereder sig för en av stödhelgerna som Bris (Barnens rätt i samhället) anordnar för barn och familjer som av olika anledningar behöver stöd.
– Det ser ut som att vi packar massa pyssel och det är det ju, men många barn tycker det är jobbigt att prata om svåra saker de varit med om. Att skriva ner det som hänt eller rita det kan kännas lättare, förklarar Emma.
Bris mottagningar runt om i Sverige ordnar flera olika slags stödhelger, till exempel för familjer där en förälder begått självmord och har gruppstöd för barn som varit med om krig eller flykt. Det finns också digitalt gruppstöd för barn med föräldrar som missbrukar eller mår psykiskt dåligt.
– De som deltar hittar hit på lite olika sätt. Man kan göra en intresseanmälan och bli kontaktad av oss, men vi frågar också barn och familjer vi redan har kontakt med, säger Emma.
Den fullpackade lådan får sällskap av fler i bakluckan på bilen, en ID.5 som är en av de sju bilar som ingår i Volkswagens samarbete med Bris.
– Bilarna betyder jättemycket för oss, de är jätteviktiga. Det är så himla smidigt att vi kan packa in allt, det vore otympligt att behöva bära. Bilarna ger oss också möjlighet att hämta och lämna barnen som deltar i stödhelgerna så alla verkligen kan vara med, förklarar Juliette.
Under just den här helgen deltar barn som är familjehemsplacerade. Orsakerna till familjehemsplacering kan vara många – att det förekommit våld eller missbruk hos de biologiska föräldrarna är bara ett par. Ungefär sex barn i åldrarna 8-10 år kommer under ett par dagar att ses och göra övningar som är kopplade till deras upplevelser och situation. Till exempel hur det är att bo i familjehem, vad som är bra med det och vad som kan kännas svårt. Helgen innehåller också olika teman som barns rättigheter, hem och familj och hur man tar hand om sig själv.
– Barnen som kommer till stödhelgen känner inte varandra. Vi har därför lära-känna övningar och lekar för att skapa samhörighet och trygghet i gruppen. Samhörigheten tar sig sen i uttryck i övningarna, till exempel med "första hjälpen-lådan" där barnen kan ge tips till sig själva och de andra om vad de kan göra om de mår dåligt. Det är så fint att de delar med sig av tips som ”se din favoritfilm, gå och ät en glass” – det skapar gemenskap och gör att de får nya kompisar, säger Emma.
Det skapar gemenskap och gör att de får nya kompisar.Emma ErikssonBris
Mycket av helgens syfte handlar om att stärka barnens känsla av gemenskap och rusta dem inför framtiden.
– Att bo i familjehem kan innebära både ilska, saknad och sorg över att inte bo med sina biologiska föräldrar längre och en känsla av ”varför hamnade jag i den här situationen, jag har inte gjort något”. Men framför allt kan det kännas ensamt, som att ingen annan delar den här erfarenheten utan alla andra lever med sina ”riktiga” föräldrar. Ofta har barnen behövt byta skola och de har kanske lämnat kompisarna och fotbollsklubben, förklarar Juliette och fortsätter:
– Barnen som deltar vid stödhelgerna är otroligt modiga när de delar med sig och möter varandra. Det kan betyda så mycket att träffa andra barn som är i samma situation, att kunna spegla sig i andra som har liknande upplevelser. Vi vill att barnen som varit på stödhelgen ska känna sig stärkta i att de inte är ensamma, och känna hopp både för sig själva och framtiden!