Tinas lediga sportlovsmeny
I sportlovstider ser vissa fram emot att lägga upp fötterna på soffan medan andra drömmer om att skida loss så lårmusklerna värker. Men det finns ju andra brännande frågor – för hur blir det med maten?
Med den sedvanliga entusiasm som utgör hennes trademark sätter Tina Nordström både ett vant getöga och en känslig gom på uppdraget att förse oss alla med en passande sportlovsmeny. I en serie roliga klipp klurar hon på (alltmedan hon underhåller oss på ett sätt bara Tina kan) en ledig och lika smart sportlovsmeny. Utan att tumma ett uns på smaken så klart!
Haka på Tina och planera ihop en skönt avspänd men närande matvecka – för vad sägs om köttfärslimpa, mexikanska Quesidillas och en härlig Potluck?
Här är recepten som förgyller hela veckan.
Smart salladsbowl i bilen
Recept för 4 personer
3 dl pärlcouscous
2 lagerblad
Skal från ½ citron
2 bitar muskotblomma
½ tsk salt
Olivolja till smaksättning
3 dl gröna ärtor
Sås:
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot
Salt och svartpeppar
Topping:
1 liten kålrabbi i strimlor
250 g cocktailtomater
50 g ruccola
Valfritt smörgåspålägg som tillbehör att äta bredvid
Laga så här:
· Koka couscousen mjuk täckt med vatten, salt och kryddor cirka 20 minuter.
· Sila av och häll upp i en bunke, tillsätt gröna ärtor och dressa med lite god olivolja.
· Blanda majonnäs och gräddfil och smaksätt med pepparrot, salt och peppar.
· Varva salladen i en burk med lock, börja med såsen i botten, sen couscous och toppa sist med övriga grönsaker. Servera i burken (som skakas/blandas innan man käkar) med chark som tillbehör.
Köttfärslimpa med bacon och plommon
Recept för 4 personer
500-600 g blandfärs
1 gul lök , finhackad
1 skiva mjukt vitt bröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
2 pkt bacon (280 g)
1 msk dijonsenap
2 tsk worcestershiresås
1 tsk salt
Svartpeppar från kvarn
200 g katrinplommon
Laga så här:
· Sätt ugnen på 180 °.
· Vispa upp ägg och mjölk i en skål och smula ner brödet så det blötläggs i smeten.
· Tillsätt blandfärs och hackad lök och blanda runt, smaksätt färsen med senap -worcestershire, salt och peppar.
· Skär plommon i mindre bitar och vänd ner i färsen.
· Forma till en ”limpa” i en ugnsform och linda in den tajt med bacon så det täcker, stek köttfärslimpan i ugnen i ca 35-40 minuter.
Serveras med exempelvis mos, lingon och pressgurka. Mumma.
Lunchmacka med köttfärslimpa, ölbräserad lök och stekt ägg
Recept för 4 personer
4 skivor gott surdegsbröd
4 skivor köttfärslimpa
4 ägg
Ölbräserad lök:
3 gula lökar
1 msk neutral rapsolja
1 tsk socker
1 nypa salt
2 msk smör
2 tsk japansk soja
Ca 2 dl öl (Tina använder ljus lager)
Laga så här:
· Skala och skär löken i tunna klyftor.
· Bryn löken gyllene i en stekpanna med rapsolja.
· Tillsätt en nypa socker och salt och låt sockret karamelliseras runt löken.
· Tillsätt smör och soja och bryn löken lite till
· Slå på öl och låt alltsammans koka in i löken tills den blir mjuk och såsig.
· Stek på brödet, köttfärslimpan och ägget.
· Bygg upp mackorna med löken i botten och ägget på toppen, ät direkt.
One pot Wonder
Recept för 4 personer
3 små morötter
2 stänger stjälkselleri
2 skivade vitlöksklyftor
2 msk smör och neutral rapsolja till stekning
1 bit ingefära, ca 3-4 cm
1 msk stark currypasta
1 burk kokosmjölk
1 burk hela San Marzano-tomater (klippta/mosade i bitar)
2 dl vatten
250 g spaghetti
Salt och svartpeppar från kvarn
Till servering:
1 bit fetaost dressad med olivolja, god sherryvinäger och mycket svartpeppar från kvarn.
Laga så här:
· Skala och skär ner morot och selleri i lagom stora bitar.
· Fräs grönsakerna och vitlök i smör och rapsolja ett par minuter i en gryta.
· Finhacka ingefäran och tillsätt i grytan tillsammans med currypastan.
· Slå på kokosmjölk, mosade tomater och vatten och koka upp.
· Tillsätt spaghetti och låt koka upp igen under lock, låt puttra på svag värme i ca 8-9 minuter (Tips, stäng av värmen de sista 2 minuterna och låt grytan stå med locket på så smakerna får sätta sig).
· Ta av locket och blanda runt i grytan och smaksätt med salt och peppar, lägg upp i djupa tallrikar och servera med marinerad fetaost.
Snabba quesadillas med mozzarella och spenat
Recept för 2 personer
4 tortillabröd
1 pkt skivad salami eller rökt skinka
2 tsk dijonsenap
100 g riven mozarella
100 g riven gräddost
1 tsk rökt paprikapulver
Svartpeppar från kvarn
2 nävar babyspenat
2 msk mangochutney
1 msk rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar
Laga så här:
· Bred på dijonsenap på 2 av tortillabröden
· Blanda mozzarella och gräddost och smaksätt med paprikapulver och svartpeppar, fördela osten på bröden.
· Lägg på salami/skinka och toppa med spenat.
· Klicka över lite mangochutney och täck med ett bröd på toppen.
· Hetta upp en stekpanna på spisen. Stek quesadillan på medelhög värme tills de är gyllenbruna och osten har smält.
· Skär upp i slices och servera varma.