Så åker din hund
säkert i bilen
Ett hem utan en hund är bara ett hus. En bil är dock en bil, med eller utan hund. Och visst vill du att din fyrtassade vän ska färdas både bekvämt och säkert?
Här är listan som gör er tur lika komfortabel som hundsäker.
1. Hundbur
Det säkraste sättet som din hund kan resa på, givet att hundburen är ordentligt förankrad i bagageutrymmet. Buren måste hålla godkänd storlek i förhållande till hundens storlek. Enligt Jordbruksverket ska burens mått motsvara: Hundens längd x 1,10 (nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning). Bredd: Hundens bröstbredd x 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat. Höjd: Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.
Vid transport av mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.
Tänk på att buren ska ha en evakueringslucka, alltså lucka in mot kupén. Tänk också på att buren bör ha egen låsbar yttre grind/grindar så att du kan lämna bakluckan öppen, men ha hundburen fortsatt låst.
2. Hundsäkerhetsbälte
Applicerbart i bilar som inte kan ha en hundbur. Hunden bältas i särskild sele som i sin tur bältas mot bilens ordinarie 3-punktsbälte. Tänk på att aldrig sätta en hund i framsätet eller framför en passagerarairbag, använd i stället baksätet. Tänk på att hundar reagerar olika till hundbilbälten. Vissa har inga besvär av det, andra upplever bältet som jobbigt. Här kan det vara så att du får räkna med att prova ut vad som passar just din hund. Risk finns för att hunden börjar gnaga på bilens säkerhetsbälte, så ha lite extra koll på det.
3. Tänk på temperaturen!
Lämna inte din hund ensam i bilen! Ska du på ett snabbt ärende, ställ alarm så försäkrar du dig om att inte dra ut på tiden. Både varm och kall luft är farligt för en hund vilket gör att du inte får lämna den utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C. Om det är möjligt för din bil, reglera kupétemperaturen via Volkswagen-appen.
4. Anpassad vattenskål
Det finns flera olika versioner av vattenskålar med skvalpskydd, som är perfekta i bilen. Dessa vattenskålar ska monteras på särskild ställning, oftast förankrade mot en hundbur.
5. Skötselväska
En enkel form av skötselväska, antingen som du hänger på baksidan av framsätets ryggstöd eller förvarar i bagageutrymmet, är aldrig fel. Laddad med bajspåsar, torkrullar, tasshandduk, godis och andra bra att ha-prylar som är tacksamt att alltid ha nära tillhands under resans gång.
6. Ta med en filt och leksak som hunden är trygg med
Dofter som hunden förknippar med trygghet gör också att den känner sig lugn. En väl använd filt och leksak kan ge precis den trygghet hunden behöver, även ute på en bilfärd.
Rakt omvänt, om du skaffar en helt ny pläd för bilen, introducera först pläden för hunden i hemmiljö. Låt hunden bekanta sig med den ordentligt innan du senare placerar pläden i bilen.
Unga valpar kan inledningsvis belönas med en godisbit väl inne i bilen, för att lära sig att bilresan är något positivt. Det är däremot inte hållbart att muta hunden med godis någon längre period. Respektera också Jordbruksverkets regler för när en valp får färdas i bil: Minst en veckas ålder och naveln ska vara helt läkt.
7. Ramp
Har du en större och tyngre hund kan det vara jobbigt att lyfta den in och ut ur bilen. Samtidigt vill du skona hundens leder, i synnerhet när det är dags att lämna bagageutrymmet. Då kan en särskild hundramp vara till stor hjälp. En ramp skonar hundens leder, i synnerhet hos större hundraser och äldre hundar.
8. Sätesöverdrag
Om hunden ska sitta på ett säte är ett kraftigt galonöverdrag över sätet att rekommendera för att undvika märken och missfärgningar på originalklädseln. Ett rejält galonöverdrag skyddar även originalklädseln mot bitmärken.
9. Dekal ”Hund i bil”
En mycket viktig dekal, oftast vit text på röd botten, som du klistrar på bakluckan. Fyller den funktionen att om fordonet är inblandat i en olycka så får räddningstjänst och de som assisterar tidigt information om att det sannolikt finns en hund i fordonet.
10. Privatleasar du din bil? Tänk på att hår och doft efter pälsdjur i bagageutrymmet eller säten som kräver maskinell rengöring räknas som onormalt slitage vid tillbakalämning av bilen.
Osäker på vad som gäller vid transport av hund i bil?
Besök Jordbruksverkets webbsida:
www.jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/transportera-hundar
Här finns mycket annan värdefull information om vilka förutsättningar som gäller för att det ska vara godkänt att transportera din hund i bil.