EcoFuel/TGI
Volkswagen EcoFuel/TGI innebär motorer optimerade för metangasdrift. Metangas finns av två typer – naturgas och biogas. Den gemensamma benämningen på metangas som fordonsbränsle är Fordonsgas. Vid naturgasdrift minskar koldioxidutsläppen med cirka 25% jämfört med bensindrift. Vid biogasdrift minskar koldioxidtillskottet ytterligare, då utsläppet ingår i ett kretslopp. Dessutom är enerigåtgången vid komprimering av metangasen liten. I Volkswagen EcoFuel förbränns gasen utan direkta förluster och med mycket låga utsläpp. EcoFuel har gastankar integrerade i bilens golv med reservtank för bensin.
Elektromekanisk servostyrning
Den elektromekaniska servostyrningen är en elektrisk, servostyrning med hastighetsberoende servoverkan (servotronic), som bara aktiveras när den behövs och som arbetar helt utan hydrauliska komponenter. Fördelen jämfört med en hydraulisk servostyrning är att bilar utrustade med elektromekanisk servostyrning förbrukar mindre bränsle, samtidigt som de erbjuder nya komfort- och säkerhetsfunktioner: Aktiv återställning av ratten till dess neutralläge förbättrar styrkänslan omkring neutralpunkten, sidvindskompensation hjälper föraren vid körning i sidvind eller vid körning på en väg som lutar i sidled. Det för varje bils motortyp och utrustning individuellt anpassade styrkraftstillskottet bidrar också till en enastående körkänsla. Dessa extra funktioner har kunnat tillföras, tack vare att styrdonet anslutits till CAN-databussen I de flesta av Volkswagens personbilsmodeller ingår elektromekanisk servostyrning i standardutrustningen.
Elektronisk bromskraftfördelning (EBF)
I alla bilar förskjuts tyngdpunkten framåt vid bromsning. Därmed uppstår en risk för att bakhjulen kan låsas, på grund av det minskade trycket mot vägbanan. Den elektroniska bromskraftfördelningen använder magnetventiler i ABS-enheten för att reglera bromskraften på bakhjulen, så att man säkerställer maximal bromskraft både på fram- och bakaxeln, samtidigt som man under normala förhållanden undviker att ”överbromsning“ på bakhjulen orsakar att bakvagnen ”släpper” väggreppet.. Elektronisk bromskraftfördelning är en del av ABS-funktionen. Den elektroniska bromskraftfördelningens arbetsområde slutar där ABS-regleringen tar vid.
Elektronisk differentialspärr (EDS)
Den elektroniska differentialspärren möjliggör en jämn och bekväm start på vägunderlag med varierande grepp. Om ett av hjulen på samma axel börjar spinna, känner systemet detta via ABS systemets varvtalssensorer, och bromsar då detta hjul med bilens bromsar och ser därigenom till att mer kraft leds till det hjul som har bättre grepp. Den elektroniska differentialspärren minskar däckslitaget och är aktiv upp till en hastighet på cirka 40 km/h (4MOTION: upp till cirka 80 km/h). EDS är en del av det elektroniska stabilitets-programmet (ESP) och antispinnregleringen (ASR).
Elektroniskt stabilitetsprogram (ESP)
Det elektroniska stabilitetsprogrammet (ESP) känner igen kritiska körsituationer, till exempel om det finns en risk för att fordonet kan få sladd, och förebygger att sådana situationer uppstår. För att det elektroniska stabilitetsprogrammet ska kunna reagera på kritiska situationer måste systemet få kontinuerlig information.. Exempel på sådan information är: Vilken riktning föraren styr mot och vilken riktning bilen rör sig mot. Svaret på den första av dessa frågor tillhandahålls av styrvinkelsensorn på rattstången och ABS-varvtalssensorerna på hjulen. Ur informationen från dessa två beräknar styrdonet vart föraren är på väg och vart bilen är på väg. Övriga viktiga data är girhastigheten och bilens acceleration i sidled. Med hjälp av all denna information beräknar styrdonet fordonets faktiska tillstånd. Det elektroniska stabilitetsprogrammet hindrar bilen från att bli instabil vid kurvkörning. Instabilitet kan orsakas av för hög hastighet, underlaget (vatten, is, smuts) eller på grund av att föraren blir tvungen att göra en hastig undanmanöver. Systemet vidtar korrekta åtgärder oavsett om instabiliteten beror på understyrning, vilket innebär att fordonet glider utåt i en kurvan eller överstyrning, vilket i sin tur innebär att fordonets bakdel börjar sladda utåt. Datorn i det elektroniska stabilitetsprogrammet vidtar korrigeringar genom ingrepp i bromssystemet och motorstyrningen. Vid understyrning minskar det elektroniska stabilitetsprogrammet hastigheten på bakhjulet i innerkurvan, samtidigt som det reducerar motoreffekten, tills fordonets stabilitet har återställts. Man kan likna korrigeringen med hur en bandvagn styrs: Vill man svänga åt höger bromsas det högra bandet och tvärtom. Vill man tvinga bilen mer åt höger i en högerkurva bromsas höger bakhjul vilket gör att bilen drivs åt höger. Det elektroniska stabilitetsprogrammet förhindrar överstyrning (sladd) genom att försiktigt bromsa framhjulet i ytterkurvan och genom ingrepp i motor- och växellådsstyrningen. Observera dock att det elektroniska stabilitetsprogrammet kan inte övervinna naturlagarna. Om föraren överskrider de gränser, som både chassit och det elektroniska stabilitets-programmet förutsätter, kan inte ens ESP förhindra en olycka.
Euro NCAP
Euro NCAP (The European New Car Assessment Programme = program för utvärdering av den passiva säkerheten i nya fordon) anses vara ett viktigt mått på passiv säkerhet i fordon. De ställer till och med hårdare krav på offset-krocktester än de, sedan oktober 1998, gällande EU-reglerna. Kollisionshastigheten ökad från 56 km/h (lag) till 64 km/h (Euro NCAP) vilket motsvarar en ökning på mer än 30 procent i krockenergi. Bland organisatörerna av Euro NCAP finns de brittiska och svenska trafiksäkerhetsverken, the International Automobile Federation (FIA), tyska ADAC (bilklubb) såväl som andra europeiska bilklubbar.